PDL, USL… aceeaşi mizerie!

O batranica protestatara: Maica, am venit pentru Raed Calafat, aurul tarii!

Mă gândesc că orice român decent ar trebui să fie, în aceste zile „tulburi şi violente”, complet apolitic.

Declaraţiile de tipul „sunt de dreapta, ţin cu Băsescu” sau „sunt de stânga, ţin cu Ponta-Antonescu”, par a fi naivităţi sau lipsă de bun simţ în înţelegerea realităţii.

Naivităţi, pentru că viaţa personală nu depinde de politicieni.

Lipsă de bun simţ în înţelegerea realităţii, în măsura în care a mai opta, din nou, pentru răul cel mai mic echivalează cu o autocondamnare inconştientă la mediocritatea celui lipsit de mândrie şi pretenţii, însă apt, prin lege, să voteze.

Iată motivul pentru care consider că lozinca „PDL-USL, aceeaşi mizerie” este cea mai inspirată, în istoria postdecembristă a României, de la „Ole, ole, Ceauşescu nu mai e!” .

Într-adevăr, românii au înţeles corect: USL este departe, extrem de departe de a fi o alternativă.

Nu-ţi trebuie doctorat nici în politologie, nici în economie, nici în ştiinţe sociale ca să înţelegi că USL nu are de unde să scoată bani pentru pensii, salarii, sănătate, educaţie, autostrăzi, dezvoltare.

Când o lume întreagă se alfă la marginea prăpastiei, ameţită de criză şi în incapacitate de a se redefini, ultimul care ar putea „rezolva” lucrurile este un „discurs populist”, născut din specularea „frustrărilor poporului”.

Piaţa Universităţii a anului 2012 a dovedit, totuşi, că nu, nu există niciun român atât de prost, încât să creadă că, îndată ce va veni USL la putere, se va scrie o lege potrivit căreia salariul minim brut va fi de 2000 de RON, ziua de lucru va fi de 4 ore, iar patronii vor bate personal la uşile viitorilor angajaţi, oferind „locuri de muncă”. Românii din Piaţa Universităţii au reuşit această performanţă uluitoare: s-au ridicat deasupra „pedelismului” şi „uselismului”, evaluându-şi, cât de cât lucid, propria viaţă.

Care a fost reacţia politicienilor români în faţa unui asemenea moment pe care aş îndrăzni să-l numesc grandios? O reacţie de golani.

Nu – USL n-ar fi trebuit să organizeze un miting paralel, cărând „aplaudaci” cu autobuzele în capitală, fiindcă în felul acesta a parazitat (şi compromis) o mişcare socială veridică şi spontană.

Nu – PDL nu trebuia să-i ignore pe români, iar unii membri ai acestui partid n-ar fi trebuit să-i numească pe protestatari „viermi” sau „ciumpalaci”. E cocălăreşte. E de maxim prost gust, chiar dacă unii dintre ei sunt inadaptaţii capitalismului.

Românii – protestatarii adevăraţi! – au ieşit în Piaţa Universităţii pentru a fi singuri în faţa unei clase politice rudimentare şi, uneori, decerebrate.

Acceptarea „politizării” protestelor este o eroare. O înfrângere a spiritului liber.

În Bucureşti, Ponta şi Antonescu n-aveau ce căuta în Piaţă.

Iar în Piteşti, Constantin Nicolescu a avut un tupeu ieşit din comun să ţină un discurs în faţa primăriei în condiţiile în care este cercetat penal.

Ştiu că este riscant pentru un ziarist să scrie toate astea. Fiindcă cineva – oricine – îl poate întreba care e soluţia.

Nu ştiu care este soluţia. Nici nu sunt obligat să ştiu. Dar pot presupune că soluţia este cea individuală, în sensul că fiecare om ar putea să-şi îmbunătătească calitatea propriei vieţi, conservând ceea ce are şi fiind solidar cu familia şi cu prietenii. Nu, nu am o soluţie nici pentru îmbogăţirea rapidă, nici pentru frustrările gen „Logan vs. Merţan” şi nici măcar pentru ceea ce unii numesc decenţă a vieţii de zi cu zi.

Ceea ce ştiu cu siguranţă este că lipsa de alternativă politică poate duce la criză politică. Or, o criză politică suprapusă pe cea morală şi pe cea financiară e clar că nu poate aduce nimic bun. Vă rog să-mi scuzaţi aceste truisme de tipul „apa ia forma vasului în care este pusă”, dar unele lucruri trebuie spuse plat, aşa cum sunt.

Tehnic, poate că un guvern de uniune naţională ar fi soluţia – iar asta ar semăna tot cu o înfrângere, e ca şi cum am spune, împăcaţi cu soarta, precum ciobanul mioritic, dacă asta e să se întâmple, atunci să se întâmple!

În acest punct nu pot să nu am un gând amuzat faţă de „jurnaliştii” care se situează ferm de partea unei forţe politice, înjurând-o pe cealaltă. Nu-i probelmă că sunt plătiţi s-o facă, orice jurnalism este propagandă, mai bună sau mai proastă, iar aşa numita echidistanţă profesională este demult o poveste de adormit copiii, cine vă spune contrariul minte. Dar jenează puţin că nici nu se mai obosesc să caute argumente, îţi dau impresia că au suferit revelaţia ultimă, aceea că argumente nu există! Trompeţii televiziunilor par însăşi personificarea ridicolului, mediocrităţii şi prostiei, unii au „convingeri”, îi vedeţi zbierând ca apucaţii, cel mai adesea pe la Antene. Vehemenţa lor contrafăcută nu convinge pe nimeni. Jenant este că, dacă tot vrei să manipulezi şi să o faci pe marele revoltat, nu eşti capabil s-o faci cu stil. Înjurători de profesie şi revoltaţi de studio TV ne jignesc zilnic inteligenţa…

Sau poate – oh, da! – acolo, în studio, se prăpădesc de grija celor mulţi…

Ar mai fi câte ceva de comentat şi despre cei care afirmă că Monarhia este soluţia finală, dacă vine Regele, ştiţi povestea, creşte nivelul de trai, se măresc salariile, amărâta cu 300 de RON pensie o va duce excelent, bătrânul care n-are bani de medicamente va zburda pe câmpii, iar tinerii vor avea nişte perspective minunate, ieşite din comun etc, pentru că însuşi Monarhul va pune palma sa caldă şi părintească pe creştetul fiecărui dezmoştenit al sorţii. Subiectul îmi pare imposibil de comentat în mod serios, fiindcă românii zilelor noastre au conştiinţă monarhică mai puţină decât au papuaşii. De unde vehemenţa pe acest subiect, nu ştiu. Din naivitate? Din snobism? Aşa „sună bine”?

În concluzie, nici ieşitul în stradă – zile în şir – nu prea ne iese. La un moment dat, nu mai ştim care ne este mesajul, care ne sunt revendicările şi, dacă au chef, politicienii pot veni şi ei printre noi, eterni fanfaroni cu inteligenţă peste medie şi şiretenie absolută, contaminându-ne orice impuls omenesc cu mizerabile conţinuturi electorale.

Şi totuşi, românii dau semne că pricep. „PDL, USL… aceeaşi mizerie!” O constatare lucidă, tristă, dezabuzată, deziluzionată, seacă, scurtă, aproape înţeleaptă.

Etichete: ,

10 răspunsuri to “PDL, USL… aceeaşi mizerie!”

 1. Cristian Cocea Says:

  Dragă Mişule, greşeşti pe ici pe colo, în punctele esenţiale. Nu intru în amănunte, am discutat de atîtea ori. Îţi propun o singură temă de meditaţie – chiar crezi că viaţa personală nu depinde de politicieni? Eu zic că te-a furat retorica.

 2. MG Says:

  O logica de fier, pentru un creier osos! (comentariul de mai sus)
  Recunosc ca viata mea personala depinde de politicieni: nu mi se scoala decat daca il vad pe ponta la tv 😀 Concluzia: cand Ponta e la tv nevasta e fericita. Ce vrei mai personal de atat?!

 3. Mihai Alexandrescu Says:

  CRISTI: Viaţa personală e atunci când ieşim noi doi la ceai şi estem deştepţi în mod organizat! 🙂

  MG: Credeam că ţi se scoală la Vanghelie, ca tuturor persoanelor straight. Nu te îndrăgosti, Ponta e doar o aventură 🙂

 4. Cristian Cocea Says:

  Domnu Georgescu, mă mănîncă tastele să-ți răspund, dar mă abțin. Bine că măcar nevastă-ta e fericită…

 5. Mihai Says:

  Miki, am tot amanat sa te sun pentru un ceai, agitatia si stagnarea cotidiana…
  Zambesc cand imi aduc aminte ca la „adevarata” revolutie eram pe la tine, contrariati ca emite televiziunea in timpul zilei, anuntul mortii gealului Milea, dispozitivele de soldatei de pe la colturi. eram copii, nu stiam multe 🙂
  cand am ajuns la usa bunicilor, de dupa care rasuna prima emisie a televiziunii „libere”, am avut senzatia de teatru de televiziune, la propriu, fara vreo insinuare; sau radiofonic.
  ghilimelele le pun pentru ca ma feresc de etichete, si nu emit chestii relative.
  deci, te sun saptamana asta 😉

  P.S. salutari si lui Cristi, desi nu ne cunoastem chiar asa bine

 6. rex Says:

  ai DREPTATE ….PSD PDL tot un ..ca..at…
  iar politica pe mine ma influenteaza personal…poate pe unii care traiesc in domenii pe care politica nu le atinge ….nu au probleme …
  dar eu sunt super nenorocit de PSD ul asta….

 7. rex Says:

  am citit articolul tau deprea Pendiuc….
  ai fost bland…
  TERMOFICAREA …FALIMENT DE 5000 MILIARDE LEI VECHI…
  BUGETUL UNUI MINISTER….
  NICI UN LOC DE MUNCA…IN 20 ANI DE MANDAT ….
  SELECTA …300.000 EURO FURATI DIN BUGETUL PRIMARIEI PT.
  MATRAPASLACURILE PRIMARULUI….
  dar din pacate sutem prea putin care ii vrem capul….restul sunt vegetale….

 8. Bula Strula Ion Says:

  JOS MIZERABILII USL-PDL-UDMR= FSN= ACEEASI MIZERIE de 22 ani !

 9. TTina Says:

  mie lozinca „va rugam sa ne scuzati, nu producem cat furati” mi se pare „baza fundamentului” iar Tepes e mort demult. atat.

 10. BUTA DUMITRU Says:

  TAGMA – CIORDITORILOR.
  (Apropo de toate cele )
  Deseori m-am întrebat
  C ear mai fi azi de furat?
  – Poate pielea de pe noi
  Să ne-o ia marii “ciocoi”

  S-a hăcuit ţara toată
  P-n la cenuşa din vatră
  S-a furat prin plagiat
  Mintea omului din cap !

  “Emanaţii” au dovedit
  Că-s experţi în şterpelit
  Scopul lor s-a văzut clar:
  FUM, să fie parlamentar

  În Guvern, amploiaţi
  Pe funcţii mari cocoţaţi
  Sigur cu salarii grase
  Başca Jefuri de foloase.

  Cine-s azi marii boieri ?
  Ce aveau dânşii mai ieri ?
  FSN-ul cel vestit:
  Iată cum i-a pricopsit:

  Revoluţia – Reforma,
  Să-şi îndeplinească norma
  De ciordit tot ce se poate
  Uite-aşa am dat din coate !

  Dăi şi luptă pe tot “Frontul”
  Numai EI să umple “contu”
  Salvatorii Naţiunii ?
  Ne-au adus de râsul lumii !

  Am căutat şi n-am găsit
  Politruc nepricopsit
  Niciun membru de partid
  N-a ajuns sărac lipit

  Fie mic, sau fie mare
  Azi râgâie-n bunăstare
  Ţara e a dumnealor
  Tagma CIORDITORILOR.

  Biet norodul, prea prostit
  Pare să se fi trezit
  Să meargă la vot cu toţii
  Să nu mai voteze HOŢII.

  S-a dus “buhul” nu vedem ;
  De ce Premieri avem ?
  Pricepuţi nevoie mare
  Doar pentru a lor buzunare
  În fiecare Minister apărea câte-un boier.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: