Amintirea unei mari iubiri (Voyenno-Polevoj Roman)

Nimic nu te poate scoate mai bine din lumea plasticoasă a consumerismului sau din cea fetidă a politicii decât un film rusesc.

Un film cu oameni autentici, adevăraţi, în care el nu este nici managerul de succes care urcă firma pân’la cer şi nici Bruce Willis în Die Hard 4, ci omul acela banal, ridicol, de prisos, cu gena ratării înscrisă pe chip, însă atât de curajos, încât nu se teme să se îndrăgostească. Şi se îndrăgosteşte, pe timpul războiului, de soţia comandantului său.

Şi războiul se termină, anii trec, îşi ia nevastă „urâtă şi cam proastă” – vorba cântecului – şi îşi revede iubirea, pe frumoasa Liuba (rusoaicele astea sunt chelcăşoz), vânzând piroşchi la marginea drumului. Zdrasvâite, ia liubliu tibia, numai că flirtul nu se reînnoadă fără complicaţia pe care o generează, în atari cazuri, nevasta. Care e urâtă, dar deloc proastă. Nevasta se împrieteneşte cu amanta, beau vodcă împreună ca să-şi înece amarul (amanta – că el e însurat, nevasta – că el şi-a găsit amantă) şi, când sunt suficient de bete, cântă împreună o atât de superbă piesă cu refrenul „Rio Rita, Rio Rita dansează foxtrot„, încât din neant apare o vecină, la fel de capsată, doar aşa să cânte împreună cu ele. Tipic rusesc.

Tensiuni existenţiale uriaşe compuse dintr-o singură scenă, ca în Dostoievski. Gesturi şi mimică de o naturaleţe desăvârşită. Coloană sonoră perfectă. Cadre alese aproape perfect.

N-am să vă povestesc tot filmul, cert e că nu se termină bine. Frustratul nostru sfârşeşte prin a lua la şuturi toate burlanele clădirilor din Moscova. Nevastă-sa îi stă alături până în ultima clipă, se roagă de sectorist să nu-l aresteze pe nebun…, amanta nebunului i se căsătoreşte cu unul de le evidenţa populaţiei, care are ochii şi atitudinea lui Putin. Dragostea aia mare se duce pe copcă…

Reclame

Etichete:

Un răspuns to “Amintirea unei mari iubiri (Voyenno-Polevoj Roman)”

  1. Săsărman Diana Says:

    Nu sunt toate filmele rusești capodopere, să fim serioși. „Italianul”, „Binecuvântată fie femeia”, „Călugărul și diavolul”…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: