Când ne unesc alte lucruri decât pe ceilalţi

La Piteşti este pe cale să se coaguleze un adevărat club privat al cititorilor de literatură.

Iniţiatorul? Raluca Nicula, pe care o suspectez de multă generozitate, fiindcă a reuşit să adune în jurul unei cafele oameni care nu se cunosc neapărat. Iată un lucru excelent.

Dacă acest club va fi şi unul exclusivist, elitist, va fi cu atât mai bine. Personal, sunt sătul de „mişcări culturale” înregimentate sau instituţionalizate. (Centrul Cultural, Filarmonica etc. se-aude la voi, acolo, în spate???) La fel cum sunt sătul de democratizarea culturii. Da, cred că literatura şi nu numai literatura, ci artele în general nu sunt o cantină publică în care să prânzească toată lumea. Aşa că niciodată n-am deplâns „catastrofa” că „lumea nu mai citeşte”. Lumea, în fond, nu trebuie să aibă acces idei, ci doar câţiva, aceia care merită. Dostoievski deplângea în „Demonii” soarta tristă a marilor idei ajunse „în stradă”, la îndemâna oricui.

I-am întâlnit cu multă plăcere pe Raluca, Ema, Oana, Ioana, Canguru, Dan, George, Adi (dacă am uitat pe cineva sunt un ou stricat) şi mi-a plăcut că sunt uniţi de ultimele cărţi citite, într-o lume în care oamenii sunt, mai degrabă, dezbinaţi. Aici îmi fac şi mea culpa, recunoscând că la primele întâlniri n-am ajuns. (Sunt… un ou stricat, aşa cum am zis.)

Discuţiile nu sunt încoţopenite, ci super lejere şi spumoase. Ca toţi oamenii inteligenţi, aceştia au simţul umorului, gustă ironiile, le place spiritul. Am avut senzaţia plăcută că m-au „înfiat” din primul moment, ceea ce am făcut şi eu cu ei.

La întâlnirea viitoare vom vorbi despre scriitorii nordici, pornind de la „Foamea” lui Knut Hamsun, carte pe care a propus-o Raluca. (În ce mă priveşte, propunerea a venit mănuşă, am iubit cărţile lui Hamsun…)

Data viitoare poate va veni şi conu Cristi Cocea, dar hei… Are tot dreptul să mai întârzie: … după vârstă şi, aş băga mâna-n foc că şi după cunoaştere, e Patriarhul!

11 răspunsuri to “Când ne unesc alte lucruri decât pe ceilalţi”

 1. Raluca Nicula Says:

  Frumos ai scris. Si da, sper sa vina si dl Cocea sa ne spuna Povestea zilei 😀

 2. Geocer Says:

  Ai uitat sa spui ca ai fost scos la tabla si n-ai stiut lectia, iar profesoara Oana ti-a dat nota 2 ! 😀
  Nu-i nimic, daca iei cateva note bune, ai toate sansele sa treci clasa. Bafta !

 3. Cristi Says:

  Auzi ce strîmbe bagă… „după vîrstă” sînt Patriarhul! Adică un sac cu oase, de care se împiedică nepoţii prin casă! Bine, Mişule, bineeeee! Lasă că te prind eu, la următoarea şedinţă de psihanaliză (am uitat să vă spun, dragi bloggeri, Mişu îmi povesteşte traumele din copilărie şi dorinţele secrete 🙂 ) de la Mateo… Să crezi tu că ai dres busuiocul pe final, la fiţele cu „…după cunoaştere”! Data viitoare, dacă e pe 4 decembrie, sînt la neşte cursuri, la munte…

 4. Misu Says:

  CRISTI: Patriarhul, în sensul de deţinătorul keilor înţelepciunii şi cunoaşterii, bre! Dar, dacă tu vrei să fii doar un sac cu oase de care se împiedică nepoţii – prea bine! Te pui cu ce simte omul? 🙂 Cât despre traumele din copilărie, taci! Nu mai spune nimănui că eram scos în careu de tovarăşa profesoară, pe motiv de sfidare a autorităţii! Ce, tre să ştie toată lumea? 🙂

  GEOCER: Hai, mă, George, că Oana a făcut-o cu drag!

  RALUCA: Cocea al tău ia uite ce strâmbe bagă 🙂

 5. literelibere Says:

  draga Misu traim vremuri in care nu e „democratic” sa ramanem elitisti :). preferi o lumea impartita intre babuini si „intelectuali”? toti trebuie sa avem accesul la informatie, cultura, civilizatie. cred ca tu ai vrut sa subliniezi o numita problema: faptul ca oamenii nu sunt educati in spiritul culturii. e adevarat ca valoarea estetica nu este accesibila tuturor dar cred ca arta primara ar trebui sa fie accesibila tuturor, sa bucure sufletele tuturor celor multi, ale “prostimii”, nu doar ale auto-proclamatilor “cunoscatori”, critici si consumatori de cultura. si-apoi, de ceva vreme, nu mai exista mase si elite ci doar o multiplicitate de minoritati.

 6. Misu Says:

  LITERE LIBERE: Când toţi „babuinii” (cum bine le spui) vor ajunge să-şi dea cu părerea despre Kant sau despre Dostoievski, va fi nasol. Viaţa însăşi va semăna cu o televiziune în care o sumedenie de amatori vorbesc despre politică şi politicieni.

  Eu unul mă simt mai bine când numărul cititorilor scade. Pentru prostime sunt filmele de serie C, romanele de serie C şi filosofia de baltă gen „Cum să ai o viaţă mai bună în 5 paşi” sau „Cheia succesului în 3 etape simple” 🙂

  Eu cred că nu poţi discuta despre valori fără să le şi interiorizezi, fără să-ţi guvernezi viaţa în concordanţă cu aceste valori. Elitele adevărate au asumat intim valorile pentru care au pledat.

  Sigur, în contextul ăsta, eu pun inadecvat problema. Dar îmi place să plusez. 🙂

 7. Mai bine vorbim de club « Oana Stoica Mujea Says:

  […] are domnia sa chef şi nici pe prietenul Emei, al cărui nume l-am uitat dar citeşte foarte mult. Acum vorbeam despre Mişu, care vrea ori ba, tema lui pentru data viitoare e tot romanul ăla mic cu ochi galbeni „Indicii […]

 8. Geocer Says:

  Am uitat sa zic din prima, dar o zic acum : „Dupa varsta”, eu sunt cu vreo 3 saptamani mai batran decat conu’ Cristi.

 9. Misu Says:

  GEOCER: Gata, atunci tu eşti Patriarh 🙂

 10. Geocer Says:

  Nu sunt catusi de putin Patriarh. Pai am eu fata de asa ceva? Hai sa fim seriosi !

 11. Misu Says:

  GEOCER: Ia te uită! Nu vrea nimeni să fie patriarh? Atunci sunt eu patriarh! 😦

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: