Smeoreanu – un wannabe cu ifose

Tătăiţa Smeoreanu recidivează.

De data asta renunţă la binecunoscutul stil „cocalar de Albota”, stil scriitoricesc pe care l-a inventat special să debiteze presupuneri becaliene de tipul „io am bani şi tu nu” sau „io am casă şi tu nu”. Acum, când l-am lămurit că lucrurile nu stau chiar aşa, îmi permit să stau relaxat la mine-acasă şi să-l consider subiect de studiu antropologic.

Sătul să bată darabana că are bani (probabil a simţit că „nume grele” ale manelei româneşti îl surclasează ireparabil), Smeoreanu plonjează într-un alt registru, numindu-mă isteric, prost, bou şi maimuţă. OK, nu putem ignora acest salt spectaculos al inteligenţei, undeva trebuia să se producă, şi la el, declicul evolutiv. Astăzi, Gheorghe Smeoreanu ne-a depăşit aşteptările mai ceva ca planurile cincinale din Epoca de Aur, pe care e de bănuit că le consemna lemnos în publicaţii gen „Steagul roşu.” Anticipăm, în viitoarele sale „articole”, provocări mult mai rafinate, de genul „Mişule, hai ne batem!

Să rămânem, însă, obiectivi şi, pe cât ne permite contextul, sobri.

Nu am afirmat niciodată despre Smeoreanu că e beţiv, curvar sau fumător. Nu mi-aş permite aşa ceva, cu atât mai mult cu cât am motive să cred că mă pricep mai bine ca el la cel puţin două lucruri: vinuri şi… jurnalism. În ce priveşte femeile, am să-i recunosc superioritatea, fiindcă sunt mult mai tânăr ca el şi, dacă aş face altfel, ar fi, din partea mea, o cumplită ineleganţă, dacă nu chiar cruzime.

Şi nici capitolul filosofie&literatură nu-l mai deschid cu el, fiindcă am văzut că intelectualii îl enervează cumplit – poate şi din cauză că nu înţelege nimic… din nimic. Pâcla conceptuală în care pluteşte dintotdeauna precum şi încăpăţânarea de a exprima idei care-l depăşesc l-au făcut, deseori, să semneze texte adolescentine, entuziaste, ca acesta: „…probabil 90% dintre scriitorii din toate timpurile au făcut la fel, adică au scris despre sex, femei şi angoase.” Iată o inepţie de necomentat, mă prefac că n-o văd.

E adevărat că am susţinut, în polemicile noastre, că e un wannabe, un jurnalist amator, iar la vârsta lui situaţia profesională în care se găseşte e un pic… jenantă. New-media îl depăşeşte mai ceva ca un Ferarri o Dacia Logan. Şi crede-mă, Smeorene, nu-ţi vei dori niciodată să îmi treacă lenea şi să fac un studiu critic pe ziarele unde ai fost tu director, că praful şi pulberea se va alege de toate eforturile tale de a vrea să pari mare director de presă, mare jurnalist sau mare ce oi mai vrea să fi tu. Joacă-te cu polemicile astea cât vrei, dar ţine minte că, deocamdată, te iau în râs şi nu mă ocup serios de aşa-zisele tale performanţe profesionale.

Este, deasemenea, adevărat că l-am sfătuit să scrie cărţi, în loc să înjure oameni pe internet – şi chiar văd că s-a apucat. Acum produce un nou roman. Am citit draft-ul şi tot ce pot să adaug este că bietul Smeoreanu reuşeşte să creeze efecte absolut comice acolo unde se chinuie să pună dramatism şi tensiune. Faza aia, Smeorene, când personajul Daniela ţipă fiindcă nu ştiu cine vrea să omoare o ursoaică şi, în acelaşi timp, se aude un tunet puternic e de un umor involunar atât de reuşit, încât am râs în hohote 5 minute. Lasă artificiile astea de doi bani, nu se mai poartă de la Alexandre Dumas încoace, zău aşa. Sau, dacă ţi-ai propus să devii, la Albota, un fel de Michel Zevaco altoit cu Bukowski e treaba ta, nu mă bag.

„Ai ucis-o !” ţipă Daniela, dar cuvintele ei fură însoţite de un tunet, cel mai grav şi mai puternic pe care îl auzisem vreodată.

Oh, la vache! Atât talent ne doare!

Nu mai zic că „dar” este o conjuncţie care stabileşte o relaţie de opoziţie între numele predicative unde apare. Exemplu: „Ei sunt harnici, dar neascultători.” În fraza „…ţipă Daniela, dar cuvintele ei fură însoţite de un tunet…”, folosirea acestei conjuncţii te recomandă ca scriitor… din plin.

Acum poate înţelegi, Smeorene, de ce nu scriu eu literatură, cărţi, etc. Ştiu că nu pot sta niciodată între scriitorii importanţi şi nu vreau să risc ridicolul ăsta cu care tu deja te-ai obişnuit. Ţi-aş mai cita aici o chestie din Ilf şi Petrov, dar, zău, m-a apucat mila: nu vreau să te doară adevărul, mai bine zaci tu cu iluziile tale. And now, get lost, că m-am plictisit de tine. Eşti mult prea slab: nu am cu cine să polemizez.

Reclame

Etichete:

22 răspunsuri to “Smeoreanu – un wannabe cu ifose”

 1. jocker12 Says:

  he’s getting you so easily….mah mihai, ma uitam la oscaruri, am intrat pe net shi am fost luat prin surprindere de postul tau……acum cinta hugh jackman cu beyonce…..
  imi aduc aminte cum unul dintre cei mai laureatzi campioni olimpici ai tuturor timpurilor, sprinterul american Carl Lewis, a spus cindva ca indiferent daca ziarele scriu despre el de bine sau de rau, el e multzumit pentru ca este mereu pe prima pagina…..hai sa incerc sa te fac sa intzelegi…

  – daca omul te injura nu itzi face probleme…e clar ca il roade…iar spiritele agresive au pierdut intotdeauna….Vad ca tu incerci sa stai in banca ta, dar e cineva „in spate” care streseaza cititorii cu invective shi jigniri;

  – tot dialogul asta de la distantza poate fi manipulat de, shi in folosul celui slab….Am vazut ca ultima data, pe diverse cai, au fost tineri care au intrat in dialog direct cu „directorul”. Omul vrea sa angajeze, dar totzi shtiu acum, dupa multzi ani de abuzuri, ca nu mai merita nici un fel de incredere…..dar el se zbate, intra shi comenteaza cu tinerii pe bloguri, ishi da intilniri, doar doar o gasi pe cineva care sa se mai simta provocat – pacalit, pentru ceva vreme…..El da vina, am vazut, pe profesori, pe elevi, poate shi pe parintzi…..pe toata lumea….Insa corabia se scufunda…..Cu vreo citeva saptamini in urma citeam ce strategie geniala are publicatzia lui fantoma, shi cum va rezista „intemperiilor”. Astazi a ajuns sa vrea sa se certe cu tine ca sa mai „agatze” citziva care vor sa scrie „pe hirtie” shi nu au unde…;

  – omului ii place sa te citeasca, sa te combata, sa te provoace….(o facea cu Cristi pe vremuri shi inca mai cred ca ei doi sint menitzi unul pentru celalalt…deci atentzie). Drept dovada, anul trecut cind ai scris despre proshtii scapatzi in presa romaneasca te-a preluat integral, felicitindu-te indirect…..Insa viatza va pune evident in tabere separate….multzi dintre cei criticatzi de tine erau creatzia lui….dar n-a vazut intregul peisaj;

  – mintzile ascutzite nu au virsta, asha ca argumentul asta este penibil…

  – cit despre femei…hmmm…exista o categorie aparte de masculi care se pricep la femei, numai ca femeile nu se pricep la ei…..adica in spatele unui farmec lingvistic aromat cu whiskey sau cognac, se afla caractere abuzive, colerice, morocanoase shi incapatzinate……ca prietenul nostru care a taiat shi a spinzurat la ziarul cu porumbel, ca acum sa spuna ce mult regreta el „tabloidizarea” shi ce lipsit de decizie era pe vremea cind „cuplul atomic” il botezase „nashul”. Eva a suferit mult….asta fiindca discutai despre priceperea la femei….shi daca a face o femeie sa stringa din dintzi este rezultatul „experientzei”…atunci mai bine lipsa. Sint cel putzin patru femei shi o fata in viatza lui pentru care „intzelegerea” inseamna sau a insemnat plata unei pensii alimentare lunare…..eh? Uite cum experientza se coloreaza diferit….Sper ca ele, toate patru, sa fi zimbit linishtite de fiecare data…..altfel totul nu este decit…..cum spunea Bob Dylan….”vinare de vint”.

 2. nobody Says:

  Anual circulă în municipiu (Rm. Vâl­cea, n.r.), în oraşele Călimăneşti şi Dră­găşani între 3 şi 3,5 milioane de călători fără bilet. Desigur, într-un an unul şi acelaşi cetăţean poate fi de mai multe ori călător fraudulos.

  Pentru a ne adu­ce şi noi contribuţia la diminuarea acestei cifre… astronomice, pu­blicăm câteva exemple de cetăţeni care nu au putut prezenta biletul la control, lă­sând „în gaj” legitimaţia de serviciu: Dan Adrian Ionescu, inginer la IUCF, Florea Boangiu, inginer la CPS Govora, Maria Dinu Cârstea, om al muncii la IUCF, şi tot de la această între­prindere: Gh. Diaconu, tehnician principal.

  În piaţa centrală a municipiului preţul florilor la producătorii parti­culari a ajuns la cote de speculă, zambila vânzându-se cu un leu, iar garoa­fa cu opt lei, ceea ce ni se pare exage­rat, oricât de mult ne-ar place să du­cem în dar o floare. Aşteptăm de la responsabilii cu mercurialul măsuri şi un răspuns la sesizarea noastră.

  Despre Hermes, figură de seamă a pantheonului antichităţii, se spune că era iute de picior. Nu acelaşi lucru se poate afirma însă despre vânzătoa­rele raionului de încălţăminte de la complexul „Hermes” din Ostroveni, care încetează activitatea chiar şi timp de două schimburi atunci când se pri­meşte marfă. Şi raioanele alăturate au obiceiuri asemănătoare.

  Ca să urci în tren de la linia a doua a gării municipale e o adevărată aventură. Cu atât mai mult pentru femei, copii, oameni în vârstă. Dacă situaţia continuă şi peronul promis nu este construit cât mai curând, vom pro­pune Federaţiei Române de Alpinism să omologheze performanţa.

  Şantierul care lucrează pe Strada V. Olănescu din municipiu nu şi-a închis perimetrul, dând naştere la următoa­rea situaţie: camionul 31-VL-930 sta­ţio­nase în mijlocul drumului pentru a descărca materiale, maşina de la IJGCL, care colectează deşeuri menajere, a vrut să depăşească şi coroanele câtorva arbori au fost retezate. Cine răspunde, măcar moral?
  Gheorghe Smeoreanu – Orizont, jud. Vâlcea, nr. 1440 din 1988

 3. everybody Says:

  La Maternitatea Horezu, medicul de gardă a „ratat” o naştere
  Nicăieri nu se poate face rabat de la disciplina muncii, dar cu atât mai mult într-o maternitate. Reamintim acest adevăr întrucât o scrisoare pri­mită la redacţie şi verificată la faţa locului ne-a pus în situaţia să constatăm că scrisoarea este semnată de o mamă al cărei copil a decedat îna­inte de naştere. Examenul me­dico-legal scoate în evidenţă că fătul a încetat din viaţă încă înainte de a veni pe lume şi, din nefericire, ar fi avut aceeaşi soartă indiferent câtă îngrijire medicală i s-ar fi acordat. Subliniem deci că personalul maternităţii nu se face vinovat de situaţia dramatică petrecută. Cu toate acestea, pornind de la cercetarea cazului, am putut constata anumite nereguli în calitatea actului medical, pe care le semnalăm în speranţa că nu se vor mai repeta. Pe scurt, este vorba de faptul că sora de obstretică-ginecologie Maria Frigură nu l-a chemat pe medicul de gardă, Constantin Ploscaru, în momentul când s-a declanşat ultimul moment al naş­terii. Mai mult, sora, care a asistat pacienta în tot timpul travaliului, afirmă că a lipsit în acest moment important, fiind înlocuită de o co­legă, ea mergând să facă „tratamentul de la ora şase”. Deci naşterea nu a fost urmărită de medic, ceea ce demonstrează şi foaia de observaţie a evoluţiei naşterii, rămasă necompletată. Pe de altă parte, dr. C. Plos­caru afirmă: „… sora trebuia să mă cheme, dar nu o învinuiesc”, ceea ce înseamnă că nici medicul de gardă – care ştia că o naştere se află în curs de desfăşurare – nu cunoaşte foarte bine care sunt responsabilităţile într-o asemenea situaţie. Pentru faptul că o femeie a născut fără me­dic, contrar regulamentelor în vi­goare, se face vinovat şi dr. Ioan Picu, în calitatea sa de şef de secţie, de specialist care trebuia să atragă atenţia că este vorba de o mamă care năştea pentru prima oară, cu un făt dezvoltat, ceea ce intră în categoria sarcinilor problemă. Şi, de asemenea, trebuia să instruiască bine personalul medical asupra îndatori­rilor. De altfel, dr. I. Picu, secretar al organizaţiei de partid, a recunoscut deschis că avem de a face cu un caz de indisciplină faţă de care vor trebui luate cele mai adecvate măsuri. Adăugând că şi la Direcţia Sanitară s-au înţeles corect cele arătate mai sus şi se va pune cazul în discuţia Colegiului de disciplină, încheiem arătând că cele întâmplate constituie un caz singular, ele nu caracte­rizează personalul medical de la Spitalul Horezu, de la maternitatea acestui spital, unde sunt create toate condiţiile pentru ca femeile să aducă pe lume copii în cea mai de­plină siguranţă.
  Gheorghe Smeoreanu – Orizont, jud. Vâlcea, nr. 2441 din 1989

 4. Misu Says:

  JOCKER 12. Îmi pare rău că, din când în când, pe blogul meu, se pot citi şi astfel de texte. Dacă este ceva care nu mă lasă rece şi mă determină să reacţionez, acel ceva este impostura.

  NOBODY/EVERYBODY. Interesant. Văd că ştii mai multe…

 5. jocker12 Says:

  te intzeleg shi itzi respect pornirile….cind ajungi sa-tzi para rau ca ii bagi in seama dansul ametzit inseamna ca l-ai pierdut pe undeva pe drum….

 6. Valkiria Says:

  Ti-am citit consideratiile referitoare la Regele nebun din Albota si iti recomand sa tratezi subiectul din prisma patologicului. Este singura formula in care sa poti justifica excesul de ignoranta de care personajul are atata nevoie. La o inventariere sumara a Pantheonului spiritualitatii argesene nu poti face asemeni nazistilor care au pus intre coloanele gercilor cateva camioane cu trotil. Ajunse in litosfera, britanicii le-au ridicat la rang de artefacte umpland pana la refuz British Museum. Si astfel vorbim astfel despre greci cu atata tzatiki pe masa…Asa este si cu Smeoreanu….Trebuie sa fim pregatiti sa-i salvam piesele disparate, apoi sa ne facem un muzeu cu aspect de balastiera…..

 7. Misu Says:

  „Pantheonul spiritualitatii argesene…”
  „Regele nebun din Albota…”

  Atâta duioşie şi atâtea vorbe mari îmi excită simţul absurdului.

 8. Valkiria Says:

  nu trebuie sa ajungi atat de excitat in zona absurdului, dar ti-am urmarit cu oarecare interes cortegiul funebru de la platforma cu afise electorale. M-a marcat intr-un mod atat de puternic fulminanta critica de arta incat am realizat ca ai un rafinat simt estetic in comparatia kitch-ului…De aceea am decis sa vad cat de fina este observatia ta cand faci saltul de la bi la tridimesional….Sculpturalitatea modelului wannabe mi-a parut expresiva in lumina din atelierul Domniei voastre…Pe cand vernisajul….

 9. Misu Says:

  VALKIRIA: Un pic mai exact, dacă se poate? Aşa vorbeşti tu mereu, în metafore, sau asta e o excepţie, de dragul meu? 🙂 Oricum, dacă vrei să-mi spui ceva, ţine minte principiul: LESS IS MORE. 🙂

 10. Valkiria Says:

  consultand harta intelectului pitestean am gasit un punct galben intens iluminat in clar-obscurul violaceu ca o echimoza… Vreau sa stiu cat de stralucitoare iti este fruntea si de ce metaforele mele au nevoie de teoreme pentru a putea fi interpretate in zona cu Velux de la mansarda domniei voastre….

 11. Valkiria Says:

  cu tot respectul, smeoreanu a iesit din borcanul cu formol si risca sa intre in uitare. Pentru ca sunteti un expert contabil in artele kich-ului va invit sa va ocupati de caz macar in limita in care onoarea v-a fost stirbita…Manusa v-a aruncat-o demult. Acum da cu papucii de casa…raspunde-i omule, ce dracu….

 12. Valkiria Says:

  …sa te uiti diseara cand ajungi acasa la ,,criterii,,…Te pomeneste si pe tine si pe Cristi…Rumburak-ul se intoarce sa va umble la ochiul maro….

 13. Misu Says:

  De acolo se adapă el spiritual?

 14. Valkiria Says:

  La cat a devenit de diluat ma indoiesc sa fi schimbat distileria cu ceva atat de consistent, dar am senzatia ca iesirea la rampa este consecinta revenirii Intunecimii sale catre origini sau a navetei facute pe poteca dintre romanul la care lucreaza si fundul gradinii…

 15. Valkiria Says:

  Astazi s-a ocupat de Cristi. Maine vrea sa-si curete pantofii cu alta carpa….A spart o sticla de vin si urla ca un apucat….Mi s-a facut sila cand l-am auzit…In fine…Vedeti cum va pregatiti defensiva…bafta

 16. Misu Says:

  Lovely.

 17. Valkiria Says:

  Dupa aceasta lectura afrodisiaca puternic asezonata cu mirodeniile frustrarii, am pastrat o vie reculegere pentru marele invins al sortii livresti dusa, carata, abandonata apoi iarasi incarcata cu foiletoane ieftine si debarasata prin bataturile unui blog mustind a regrete…
  Spatiul public al desertaciunii atrage deopotriva critica si condescendenta, invidie si dorinta lasciva pana ce intr-o buna zi serialul impotentei se va fi oprit, Anca va fi dusa la reciclat, iar Maestrul se va intoarce in slapii care ii poarta umbra pe batatura din spatiul kitschos de langa scara.
  Nimic nu o mai poate intoarce pe Muza primordiala in descantece si utopii pentru ca oricat de greu va parea, femeia aceea tine minte un orgasm autentic grabindu-se sa uite un preludiu prea literat. In consecinta Silisteanu a facut treaba mare, iar Maestrul pe cea mai mica dintre ele, cu zgomot si artificii, circ si scalambaieli, patetic si misogin pana ce reportajul promis a devenit un diagnostic intarziat de grave probleme cauzate de o erectie in alta parte decat cea fireasca… Orice femeie intreaga la minte ar refuza cu dispret constorsionismul confuz al maestrului parasit in propriile amintiri halucinogene si umplut de ura neputintei…Este tarziu pentru iubit, draga maestre…O femeie slaba, palida si imbracata in negru va veni sa-ti coseasca lucerna din Eden. Muta-ti cu grija cearceaful plin de istorie, acasa, intr-un loc caldut si inconjoara-te de prieteni , cere un wiskey si pune-ti o pomada cu Ben Gay pe coloana vertebrala apoi iesi din scena demn si nu-ti mai cere singur bis-ul la nesfarsit. Stagiunea erotica s-a incheiat…Nu ma scarbi si pe mine. Te implor!

 18. Svetlana Says:

  Sunt simplu cetatean si comunist,
  Linii de forta-n mine se-ntretaie,
  Caci am avut norocul sa exist
  IN ERA CEAUSESCU NICOLAE !

  (Strofa din poezia „Sunt comunist” publicata de Smeoreanu Gheorghe in ziarul „Orizont” – organ al Com.Jud.PCR Valcea, in anul 1987).

 19. Misu Says:

  SVETLANA: E de-nţeles: atunci nu se găseau injecţii de calmare.

 20. iulian Says:

  Un santajist cu 7 neveste! Rusine bai Albotistule

 21. cosmin Says:

  Eu in locul lui nu as scoate capul. M-as intoarce in satul natal si nu as iesi de acolo. O sa te arate lumea cu degetul pe strada Smeorene. Ai distrus viata la o gramada de femei. Toate ti-au vrut binele si tu… un nemernic, ti-ai batut joc de ele. Cu Ana cat o sa mai tina?? Suntem si noi familisti??

 22. cristian saiog Says:

  uite cu ce se ocupa smeoreanu http://www.facebook.com/event.php?eid=161412530590764

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: