Cu dinţii tociţi, Smeoreanu duios molfăia…

Preocupat să dobândească, măcar acum, la senectute, notorietatea pe care şi-a dorit-o toată viaţa, tătăiţa jurnalismului provinţial, Smeoreanu George, se preface că nu-mi citeşte decât azi un răspuns cât se poate de civilizat, pe care i l-am dat acum câteva luni. Este vorba de un răspuns la nişte înjurături manelăreşti pe care mi le-a adresat doar aşa, ca să-mi arate că mă citeşte, că, vrând-nevrând, se raportează dureros la jurnaliştii tineri şi importanţi şi că nu e în stare să-şi accepte cu demnitate uzura, lipsa de talent & amatorismul.

Hai să vedem ce însăilează tătăiţa Smeoreanu, într-o nouă înjurătură sau denigrare, cum vreţi să-i spuneţi:

1. …bănuiala mea este că băiatul acesta a pornit-o spre patruzeci de ani şi a început să realizeze că trăieşte degeaba, adică nu a construit nimic în presă, nu a inventat nici o rubrică, darămite vreo gazetă, nu are casă, nu are bani, nu a depăşit graniţele judeţului, în fine, trăieşte jalnic, iar de aici a dezvoltat un soi de ranchiună, cum se întîmplă la unii rataţi.

Ca să ne cunoaştem, măi, Smeorene, află că am 31 de ani, evident că o să îmbătrânesc şi eu, ca toţi oamenii, numai că, spre deosebire de tine, am s-o fac cu demnitate. Adică, la aproape 60 de ani, o să-mi plimb nepoţii, n-o să înjur, duminica, pe internet.

În presă, am inventat rubrici cu grămada, nu ca tine „Fâl, fâl, vine barza”, dar tu nu citeşti presa serioasă, ca să ştii. Îţi scuz ignoranţa. Analizele politice „e grele”. Am inventat şi gazete, desigur. Se numesc Muntenia Flash, Ofensiv şi Indiscret. Am rebrenduit „Ziarul de Argeş”, aşa încât este una dintre cele mai elegante publicaţii din Argeş şi – ceea ce te sperie pe tine – cea mai acidă. De directorul acestei gazete, Dan Marius Donoiu, te asigur că mă leagă o prietenie frumoasă, însă tu habar nu ai ce e aia prietenie. Ţi-ai fi dorit, desigur, să fii în stare să poţi să faci şi tu o astfel de gazetă, dar ori n-ai ştiut, ori n-ai putut. Dacă n-ai putut până acum, nici de acum încolo n-o să poţi. Am făcut emisiuni la radiouri şi la televiziuni, mai bune decât vei face tu vreodată, dovadă stând sutele de înregistrări, zecile de telefoane primite în direct…

Mai spui că că n-am casă, bani şi că trăiesc jalnic. Aici, Smeorene, ai dat-o-n bară. Am casa mea, maşina mea, bani suficienţi cât să pot trăi decent şi toată independenţa din lume – fiindcă, asta e, m-am născut într-o familie care m-a iubit şi mi-a oferit, cu toată dragostea, lucrurile de care am nevoie. Presupunerile tale cum că aş trăi în mizerie sunt absolut amuzante. A! E adevărat că nu sunt un cocalar cu BMW şi cu vilă în Pipera, astea pot fi idealurile tale, având în vedere felul cum scrii, ale mele nu. Eu sunt un om normal, nu becal, ca tine. Dacă nu pun poze pe net cu mine în casă, cu mine în maşină, cu mine în excursie, este fiindcă spaţiul meu privat nu are ce căuta aici.  Cât despre ratare… Îmi doresc de la viaţă numai lucruri realizabile. Deci mi-e imposibil să mă ratez.

2. Durerea lui e cu atât mai mare cu cât băiatul nu e prost, are şi cultură,cred că, totuşi, una din care lipsesc clasicii, eu cel puţin asta „miros”, dar probabil că ori incapacitatea de a aranja bine valorile, ori un deficit de voinţă sau chiar un fel de superficialitate şmecherească l-au împiedicat să se realizeze.

Te referi cumva la clasicii ruşi? Stai liniştit, n-o să-l poţi pricepe tu pe Dostoievski. Chiar şi dacă aş accepta să-ţi fiu „maistru”, ar trebui să stau cu joarda alături şi să-ţi mai ard una după ceafă, când văd că deviezi. Bukowski e pentru tine, Smeorene!

3. Mi se pare, nu sunt chiar sigur, că şi acest Alexandrescu a fost, la un moment dat, în subordinea mea, la un post de radio pe care l-am coordonat câteva luni.

Ţi-am făcut onoarea de a te băga în seamă, deşi am fost şi sunt mai bine pregătit ca tine la toate capitolele. M-am oprit, te-am observat aşa cum un entomolog observă o coleopteră banală – şi am trecut mai departe. Ar fi trebuit să te ignor – aşa ar trebui să fac şi acum – dar am crezut, la ora aia, că e ceva de capul tău. Eroarea mea: la tine, la mansardă, suflă vântul.

4. O altă chestiune este că am scris despre Alexandrescu pentru a-mi creşte traficul pe site. Adică blogul său are atâţia şi atâţia cititori , încît dacă scrie de mine, gata, am făcut rost de accesări pe site. M-am uitat să văd dacă blogul respectiv e pe Trafic şi nu e, evident, era o dată, acum s-a delogat ca să nu se observe că are 6-7 cititori pe zi, adică amicii autorului, probabil (…) oricine are un computer poate să vadă clasamentul, probabil că Alexandrescu nu e prea familiarizat cu astfel de lucruri.

Smeorene, râd şi copii de tine! Unde ai mai văzut tu, specialistule, blog în platforma wordpress înregistrat pe Trafic??? Familiarizatule cu toate care eşti tu! Pune mâna pe carte, că ţi se vede ignoraţa imediat ce te apuci de scris. N-ai pe nimeni să te ajute? Fiindcă tu trebuie să fii asistat, ca să nu spui prostii. WordPress-ul are statistică proprie. Însă tu nu faci diferenţa între WordPress şi Blogspot (care se poate înscrie pe Trafic) şi te dai mare ziarist. Q.e.d. La mansardă, ştii tu, suflă vântul… Tot nu-ţi pun link, degeaba insişti!

5. …eu sunt membru al Uniunii Scriitorilor din România, iar el nu e, fiindcă nu a publicat nicio carte. Când o publica, vedem ce talent are, până atunci, nu avem cum, oricât am vrea.

Unde eşti, Smeorene, membru? Şi ce faceţi voi acolo, la USR? Spargeţi seminţe? Plătiţi cotizaţie, ca la partid? Tu, de exemplu, ce faci? Eşti responsabil cu propaganda? Ţineţi colocvii? Cenaclu? Vă citiţi unii altora poezii? Aplaudaţi? Vine Păunescu? Scandaţi? Lipiţi afişe pe pereţi?  Ăsta e scriitor sindicalizat, nene, vai de el! Şi nu, nu am de gând, în viaţa asta, să public nicio carte. O grămadă de nebuni s-au apucat de scris cărţi. Mulţumesc, eu nu fac parte dintre ei. Şi încă ceva: n-am nimic de transmis lumii, iar dacă am, ţin pentru mine.

6. ...90% dintre scriitorii din toate timpurile au făcut la fel, adică au scris despre sex, femei şi angoase.

Aşa îşi justifică Smeoreanu temele pe care le abordează în „literatura” lui. Cum spuneam, Bukowski, nu Dostoievski. Miller, nu Faulkner. Anais Nin, nu Yourcenar. Şi multă incultură. Fraza asta trebuie atârnată la Facultatea de Litere, ca să râdă generaţii întregi de studenţi. Ce să-ţi mai spun, tătăiţă? Pe la 20 de ani, aveam o vorbă… Nu poţi să astupi toate găurile din lume. Da’ merită să încerci. Tu mai încearcă. Eu promit să îţi fac galerie. Bagă mare, Smeoreneeeeee! Hai că poţi! Cum? Nu poţi? 🙂 Uf!

Nu mai scriu despre tataia ăsta. Chiar că îl fac celebru! 🙂

Reclame

Etichete:

13 răspunsuri to “Cu dinţii tociţi, Smeoreanu duios molfăia…”

 1. jocker12 Says:

  shtiu ca o sa zici ca nu puteai altfel, dar cred ca itzi arzi timpul degeaba…..nu demult imi spuneai ca batrinelul „capshuna” nu mai e ce-a fost…..shi te cred…..dar tocmai de aia cred ca e mai bine sa ridici privirea din pamint, sa nu mai bagi in seama pigmeii, shi sa te uitzi la orizont mah….chiar nu realizezi ca batrinelul shi-a construit un sistem confortabil de a ignora orice shi pe oricine? chiar nu ai aflat ca numai caracterele mici vorbesc despre femei, se dau rotunde pe unde au fost, ce cartzi – hahahahaha – au mai scris, sau ce emisiuni au mai facut? Cind te maturizezi chestiile astea mici apun in fatza puterii pe care tzi-o da increderea in fortzele proprii…..pe cind “capshuna” e ca un pescar amator mah…..sare in sus la fiecare fitza agatzata in ac…….Profesionishtii prind “animalul”, ii fac poza, shi il arunca maiestuos inapoi in balta…..dar in cazul asta nu ai cu cine, iar tu te “arzi” la fiecare oracait de pui de balta. Cred ca e dificil sa il lashi sa bodoganeasca pe limba lui, dar TU, chiar daca ai fi asha cum zice batrinelul, eshti mai sus ca el…..Atita timp cit e singur – shi vezi ca e fericit – are tot ce-i trebuie…..numai el in casa, numai el la munca, numai el pe net…..ce mai vrei? Cred ca totzi sint nebuni shi numai el e normal…..ce zici? Shi inca ceva…..daca se muta la miine la Iashi, chiar crezi ca ii va simtzi careva lipsa? Aiurea…….

 2. Misu Says:

  Este aşa cum spui, Jocker 12. Poate că îmi perd vremea. Am scris din nou civilizat şi, da, nu trebuia să o fac. (Dar am făcut-o, îmi asum slăbiciunea de a intra în polemică, fir-ar să fie!) În fond, dacă un pe un om îl face fericit gândul cum că eu aş trăi în mizerie, aş fi superficial sau cine ştie cum aş mai fi, nu cred că e cazul să îi demonstrez contrariul. Ce să fac? Să pun poze pe internet? 🙂 Dacă trăiesc decent şi sunt inteligent/profund e numai şi numai treaba mea. Culmea ar fi să mă apuc să-i dovedesc. Asta ar însemna că mie chiar îmi pasă de părerea lui. Cum am scris acum vreo câteva luni, bătrânelul e demn de milă. Numai faptul că a stat vreo două ore să mă facă albie de porci (în condiţiile în care eu îl ignor sau, mă rog, nu fac decât să-i contracarez inepţiile) spune destul despre el. Şi acum, gata cu el! I-am dat prea multă importanţă.

 3. Mihai Teodorescu Says:

  Tinere, citeste, vezi ce delatiuni facea dementul asta de Smeoreanu în 1988. Se evidenţia la…, vai de mama lui!!!

  Anual circulă în municipiu (Rm. Vâl­cea, n.r.), în oraşele Călimăneşti şi Dră­găşani între 3 şi 3,5 milioane de călători fără bilet. Desigur, într-un an unul şi acelaşi cetăţean poate fi de mai multe ori călător fraudulos.

  Pentru a ne adu­ce şi noi contribuţia la diminuarea acestei cifre… astronomice, pu­blicăm câteva exemple de cetăţeni care nu au putut prezenta biletul la control, lă­sând „în gaj” legitimaţia de serviciu: Dan Adrian Ionescu, inginer la IUCF, Florea Boangiu, inginer la CPS Govora, Maria Dinu Cârstea, om al muncii la IUCF, şi tot de la această între­prindere: Gh. Diaconu, tehnician principal.

  În piaţa centrală a municipiului preţul florilor la producătorii parti­culari a ajuns la cote de speculă, zambila vânzându-se cu un leu, iar garoa­fa cu opt lei, ceea ce ni se pare exage­rat, oricât de mult ne-ar place să du­cem în dar o floare. Aşteptăm de la responsabilii cu mercurialul măsuri şi un răspuns la sesizarea noastră.

  Despre Hermes, figură de seamă a pantheonului antichităţii, se spune că era iute de picior. Nu acelaşi lucru se poate afirma însă despre vânzătoa­rele raionului de încălţăminte de la complexul „Hermes” din Ostroveni, care încetează activitatea chiar şi timp de două schimburi atunci când se pri­meşte marfă. Şi raioanele alăturate au obiceiuri asemănătoare.

  Ca să urci în tren de la linia a doua a gării municipale e o adevărată aventură. Cu atât mai mult pentru femei, copii, oameni în vârstă. Dacă situaţia continuă şi peronul promis nu este construit cât mai curând, vom pro­pune Federaţiei Române de Alpinism să omologheze performanţa.

  Şantierul care lucrează pe Strada V. Olănescu din municipiu nu şi-a închis perimetrul, dând naştere la următoa­rea situaţie: camionul 31-VL-930 sta­ţio­nase în mijlocul drumului pentru a descărca materiale, maşina de la IJGCL, care colectează deşeuri menajere, a vrut să depăşească şi coroanele câtorva arbori au fost retezate. Cine răspunde, măcar moral?
  Gheorghe Smeoreanu – Orizont, jud. Vâlcea, nr. 1440 din 1988

 4. Misu Says:

  Poate că cei care îl ştiţi mai demult pe tătăiţă, ştiţi mai multe despre el. Eu nu ştiu decât că îl obsedez. Face ce face şi mai scrie câte ceva despre mine 🙂 Să fie sănătos: şi eu am tastatură! 🙂

 5. Adrian Enache Says:

  Eu zic să-l laşi în plata Domnului! Concentrează-te pe prezent, lasă fantomele trecutului presei. E loc pe net pentru toţi. Şi aici nu prea ai cum să umfli tirajele cu pompa şi să nu se prindă nimeni…

 6. dumis | blog » Blog Archive » Societatea fara vlaga Says:

  […] Citeam cum Gheorghe Smeoreanu, directorul cotidianului „Societatea Argeseana” si in acelasi timp dinozaurul presei scrise din judet, arunca cu tot felul de injuraturi si denigrari in putinii jurnalisti de calitate din acest mirific oras, numit Pitesti. […]

 7. Misu Says:

  ADRIAN ENACHE: Am să fac aşa cum spui. Bine zis: fantomele trecutului…

  DUMIS: Te’am citit! Mă tem că îi dăm prea multă importanţă. Nu mai scrieţi despre el, fiindcă îl aduceţi în prim plan şi nu merită. Nici eu nu voi mai scrie.

 8. Stelian Says:

  dOMNILOR, CE ALTCEVA PUTEA SA IASA DINTR-UN TATA BETIV SI O MAMA CURVA ?!?

 9. Georgescu Says:

  Sunt simplu cetatean si comunist,
  Linii de forta-n mine se-ntretaie,
  Caci am avut norocul sa exist,
  In era Ceusescu Nicolae.

  (Strofa dintr-o „poezie” publicata de Smeoreanu Gheorghe in ziarul „Orizont”, organ al fostului Comitet Judetean Valcea al PCR, unde humanoidul a fost un foarte zelos si devotat politruc).

 10. Ramona Bercea Says:

  Ma aflu si eu printre persoanele non-grata aflate pe lista „distinsului” personaj , atat de distins incat nu se sfieste sa vina beat intr-o redactie de televiziune si sa injure marlaneste.
  Eu cred ca nu trebuie sa il bagi in seama. Cred ca indiferenta celor din jur il deranjeaza cel mai mult.
  Moare incet , dar sigur.

 11. Misu Says:

  RAMONA BERCEA: A trecut ceva timp de când mă ciondăneam pe internet cu tătăiţa. Am scris mai mereu cu o oarecare strângere de inimă, având senzaţia că lovesc în coaste un câine bătrân 🙂

 12. Jianu Says:

  Mai Mihai, Smeoreanu e un impostor de mare clasa. Se vede de la o posta. E un nimic. Eu nu sunt om de cultura, dar se vede de la o posta ca nu e pregatit. Lalalie pe la TV cu o voce ffff groasa, dusa la niste frecvente greu sesizabile de urechea umana. Nu isi da seama ca la TV vocea trebuie sa fie de la bariton spre tenor. Si daca tot ai vocea groasa…pune mai multa emfaza..pari mai activ…mai viu. Omu e mort la TV. Cred ca nici mustele nu se lipesc de TV cand Smeoreanu in direct sau in reluare. Pe de alta parte, omu e un pupincurist al PSD-istilor de muuuulti ani. Ce e amuzant e ca nu reuseste sa fie eficient , sa fie PRO_PSD, adica, si sa mai si conteze electoral. Pentru ca e incompentent!!!! Omu e un paduche, un nimeni obscurantist.

 13. Misu Says:

  JIANU: Eh, eu am deschis mai târziu televizorul 🙂 N-am prins decât emisiunile următoare 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: