Dictatura de catifea

Soarta opoziţiei politice din România nu e nici fericită, nici tragică. Este soarta firească a oricărei elite. Masele au adus la putere partidele maselor, iar cei puţini sunt reprezentaţi, în Parlament, de un PNL al cărui prohod deja se aude cântat în linii melodice PNŢCD-iste.

Nu spun că PNL va dispărea de pe scena politică, ci doar că, asemeni întregii elite româneşti, riscă să devină insignifiant. Se poate salva, desigur, prin fermitate şi reactivitate politică, fără ca acestea să fie suficiente pentru vreun rezultat spectaculos, dată fiind majoritatea uriaşă a PSD-PC-PD-L.

Atunci cine ar trebui să facă opoziţie, măcar aşa, de dragul democraţiei? Cine ar trebui să denunţe abuzuri? Cine ar trebui să comenteze legi? Să respingă proiecte de legi?

Presa nu poate. Este mult prea condiţionată comercial, ca să renunţe la manele, ţâţe şi funduri, pentru a intra în analize serioase, atunci când nu e prea aservită grupurilor de interese, ca să mai deschidă gura.

Societatea civilă nu poate, pentru simplul motiv că nu există. În România avem, drept populaţie, o majoritate sub-mediocră, alcătuită din indivizi separaţi, atomizaţi, nicidecum comunităţi reactive şi închegate, apte să-şi impună puncte de vedere. Aş mai adăuga că majoritatea indivizilor români (ruralii sunt majoritari) se luptă încă pentru satisfacerea nevoilor de la baza piramidei (mâncare, sex, eventual locuinţă), iar spectrul politic le fuge din creier, îndată ce portofelul se goleşte.

Intelectualii nu pot. În primul rând că România îşi detestă intelectualii (sau îi sunt indiferenţi) şi apoi şi intelectualii – spun deja truisme – au soarta elitei politice, o soartă, repet, nici tragică, nici fericită, definibilă mai degrabă prin insignifianţă. Plus că intelectualii români sunt dezbinaţi, fiindcă aşa le stă bine, neangajaţi, fiindcă turnul de fildeş îi apără de mizeriile cotidiene şi complexaţi de dezinvoltura financiară şi profesională a celor din Vest. Nu cred că trebuie să mai spun că, în România, intelectualii cam mor de foame, cu excepţia câtorva mari consacraţi din Capitală. Deci tot pe undeva pe la baza piramidei se află mulţi dintre ei.

Totul seamănă, deci, cu o dictatură de catifea. N-a fost nevoie de puşcării şi de Canal, ca să extermini intelectualii. E suficientă sărăcia. N-a mai fost nevoie de Securitate sau de cine ştie ce forţe speciale, ca să stăpâneşti populaţia. O stăpânesc facturile lunare şi grija zilei de mâine. La fel cu societatea civilă. Cam la fel şi cu presa.

Ceea ce mă miră foarte tare este că discursul politic – acela format din cuvinte, propoziţii şi fraze lipsite de sens şi împănate cu expresii goale gen „interesul public”, „cei mulţi” etc. – a rămas în tonalitatea de acum 10 ani. De ce naiba mai vorbesc aceşti oameni despre drumuri, dacă nu se fac drumuri? De ce mai vorbesc de spitale, dacă n-am văzut niciun spital nou? De ce se mai vorbeşte despre turism, atâta timp cât turismul românesc este penibil? Mi-am făcut un obicei de a face zeci de poze care contrazic realitatea. E ca şi cum am avea două realităţi: una vorbită în care „totul va fi bine” şi alta ca atare, în care totul este aşa cum este.

Revenind la ideea de opoziţie politică, pot spune că mai există o singură şansă: aceea ca PSD-PC să se certe aşa de rău cu PD-L, încât aici să dospească din nou democraţia. Dar nu cred să se întâmple aşa ceva. Cred că şi unii şi alţii au învăţat câte ceva din scandalurile defunctei Alianţe D.A. şi vor prefera să-şi împartă în linişte caşcavalul, stăpânind.

Etichete: ,

6 răspunsuri to “Dictatura de catifea”

 1. cocostarcea Says:

  Batrane, Constantin Paun este in carti sa revina la sefia Spitalului Judetean. Iti amintesti cine este? Cauta in arhivele ziarelor. Printre altele, ala acuzat ca a scos carnea din meniul pacientilor. Nu se poate sa revina, ar fi inadmisibil! Scrie, te rog, un editorial acid impotriva revenirii astuia. Am vorbit si cu alti ziaristi si o vor face si ei. Hai sa nu-i lasam sa faca ce vor ei! Mizez pe tine. Te citesc si in ziar. Antreneaza-l si pe Donoiu in subiectul asta. El este un ziarist foarte bun si scrie dur, dintr-o bucata. Mizez pe voi!

 2. cocostarcea Says:

  Un batranel moare dupa ce a fost plimbat 4 ore prin spitale. Ce sanctiune primeste medicul sef? 10% din salariu pe 3 luni! Ba, futu-va in gura sa va fut de jigodii, cretini imputiti, cacatzi cu picioare, vomitaturi sorbide ce sunteti! Futu-va in gura de paraziti, muistii dreacului, futu-va in gura de monstri! Futu-va in gura de creaturi fara suflet, futu-va in gura!
  IARTA-MA, frate! Dar nu mai pot, sunt revoltat, futu-i in gura si in urechi si in nas pe cacatii astia!

 3. cocostarcea Says:

  Scuze, sordid. Futu i sa i fut de nemernici!

 4. jocker12 Says:

  ok…..exemplu de servicii de sanatate in u.s.

  cercetatori ai centrului medical tufts din boston au examinat 5887 de telefoane de urgentza in cazuri de afectziuni cardiace, telefoane date numai pe raza county-ului dallas in texas.
  cam jumatate au fost date de femei.
  ambulantza a ajuns intr-un timp relativ egal atit in cazul barbatzilor cit shi al femeilor; pacientzii de ambele sexe au petrecut in medie 34 de minute sub directa atentzie a echipajului de ambulantza, 19,9 minute la fatza locului shi 10,3 minute pe drumul spre cel mai apropiat spital.
  insa 647 de pacientzi (cam 11%) au fost intirziatzi, petrecind 45 de minute sau mai mult in ingrijirea paramedicilor de pe ambulantze, iar femeile au fost cele care au fost supuse mai mult acestor intirzieri (cam cu 52% mai mult decit barbatzii).
  inca nu este foarte clar de ce s-a intimplat asta, dar autorii studiului presupun ca in cazul femeilor este mai dificil sa stabileshti care sint cauzele afectziunilor cardiace, decit in cazul barbatzilor, shi implicit este mai dificil sa acorzi primul ajutor……

  deci concluzia este…..in america ambulantza nu te lasa sa mori….in general paramedicii sint la fatza locului in mai putzin de 5 minute dupa ce formezi 911.
  de fiecare data este anuntzata shi politzia care deplaseaza in medie 2 echipaje per caz.
  iar in mashinile care te duc la cel mai apropiat spital nu petreci mai mult de …… 11 de minute……
  asta se intimpla in 99% dintre situatzii……

 5. jocker12 Says:

  shi nu conteaza cine eshti, citzi bani ai sau n-ai, daca vrei sau nu sa mergi la spital, daca eshti asiatic sau aborigen, daca eshti agresor sau victima….

 6. Misu Says:

  COCOSTÂRCEA: O să mă interesez în legătură cu Păun. Mă bucur că îţi place scriitura lui Dan. El e mult mai dur şi mai acid ca mine.

  JOCKER 12: Vreau să mă mut în America, ce să mai…. Vb. serios.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: