Agopian are dreptate, dar e crud

Am citit destul de iritat, în Caţavencu, serialul lui Ştefan Agopian despre Nichita Stănescu. Ştim toţi că Agopian are dreptate. Stănescu a fost – iată adevărul în tuşe groase – un beţiv, un cheltuitor şi un curvar. Mai mult… A ieşit pe Televiziunea Română de atunci să spună că scriitorii ar trebui să lucreze în uzinele patriei, fiindcă pe urmă le-ar zbârnâi condeiul, mult mai viu, pe pagină. Normal că avea defecte cu duiumul, era om, ba pe deasupra şi poet… Şi, cum se întâmplă la români, defectele astea ori au fost trecute complet sub tăcere, editându-i-se albume omagiale encomiastice, ori – cum se întâmplă azi în Caţavencu – sunt descrise de parcă un om ar fi reductibil la limitele sale biologice.

Sunt de acord: Nichita Stănescu a fost, din păcate, prea mult timp şi prea intens mistificat, aşa că puţină demistificare nu-i strică – mai ales acum când e mort şi nu poate răspunde, nu? (Nu mai zic că în provinţii umblă fel de fel de scriitoraşi drojdieri a căror singură grijă e să semene cu Nichita şi, spre deosebire de acesta, să nu producă decât râgâieli acre şi versuri cretine – dar dacă facem praf idolul, nu-i vom schimba pe idolatri.)

Eu unul nu cred că asta e calea spre demistificare. Nu cea aleasă de dl. Agopian. Sunt unele rânduri în care face în aşa fel încât să ne fie scârbă. Puţin îmi pasă mie că, de la băutură, Nichita Stănescu avea varice esofagiene care se spărgeau şi sângera pe gură. Sunt lucruri care ţin de o anumită intimitate pe care ar trebui s-o ştie doar câţiva cunoscuţi ai lui – şi atât! Cum ar fi ca şi dl. Agopian să facă, doamne fereşte, o boală nasoală şi un condeier să-i descrie simptomele cele mai hâde, peste 20 de ani, fiindcă aşa are el chef?

Poate că toţi sfârşim în propriul sânge şi în propriile excremente, nu cred că vom muri ca nişte îngeri, volatilizându-ne şi lăsând parfum de smirnă în urma noastră. N-am să fac pe sensibilul, dar mult mai important e că în urma lui Nichita Stănescu au rămas nişte versuri frumoase. Restul, vorba sloganului, e can-can. De data asta, inutil şi crud.

Reclame

Etichete:

4 răspunsuri to “Agopian are dreptate, dar e crud”

 1. emma Says:

  uite ca am privit in pahar prin interior spre ” fundal” . cu profundetze cugetatoare . si iata ce concludez : sa-l lasam pe nichita in pace pentru un moment – memento mori – si astazi ca sunt atat de inspirata la ora de „cuget-nocturn ” . asadar si deci : sa ecrivam despre alti raposati cu permisiunea ta mosiu . iaca niste versuri minunate de la una bucata poet genial ca mi-am amintit de oceania . et voila :

  je cours le long des routes , je cours
  j`ai le coueur affole `
  mon meilleur jour , ce sera le jour
  ou` quelqu`un me dira : assez!

  et penser que c`est pour tout de bon !
  et dire que c`est la vie !
  je l`interroge, elle repond :
  nenni !

  les autres out toujours leur espoir
  qui se detache un peu .
  moi, ca fait du noir sur noir ,
  au bien du noir sur du bleu .

  pe-es : voi romanii din romania nu stiti sa va traiti viata . luati prea in serios tot schrott-ul. viata e bella si bogata si mega complexa. dar nimeni nu o poate trai in locul vostru . allora . paaaa. o man ! maine …. mi male la testa !

  paaaaaaaaaaaaaaaa 😳

 2. fely Says:

  buna dimineata, draga misu si iti multumesc ca mi-ai oferit doza zilnica de revolta principiala.am citit si eu articolele domnului si intr-adevar sunt crud scrise. mai mult decat atat mi se pare de-a dreptul josnic sa profiti de niste informatii oarecum privilegiate si intime si sa te apuci tu sa demistifici. oricum, orice om care a citit nichita si care mai are si un pic de creier stie ca omul avea o pasiune pentru bautura, mai ales ca nu tin minte sa fi incercat vreodata sa o ascunda. si-atunci e cu atat mai prost cand nici nu spui nimic nou si mai faci si mare caz din asta.
  ce-mi plac mie oamenii astia pe care ii cuprinde cateodata asa…dragstea de veridicitate istorica si se gandesc ei sa ne-nvete cum sta treaba.

 3. emma Says:

  stiu, stiu… esti ocupat cu `lectorala . dar daca totusi te prind ca te-ai shifonat pentru ca am „dojenit” la modul general …ma duc sa ma arunc in valea 😥 ba nu 😎 in butoiul cu vin 😯 oricum … nu conteaza ce a facut artistu` in spatiu privat ci opera sa . asta am spus-o si in stare de ambetudine . vaaai , doamne . tre`be sa ma tin deoparte cand vin de la … 🙄 viiin 😳 eu sunt mai extra-terestrizata . pa . maaai mishu 😀

 4. Misu Says:

  FELY: Şi uite aşa noi suntem cei mai deştepţi, iar cei cei mai incorecţi, nasoli, plicticoşi şi ai dreacu’ Vai, ce-mi place chestia asta! hai să facem gaşca revoltaţilor!!!

  EMMA: Ce-i cu tine, domne! 🙂 Parcă ai veni, aşaaaa, de la şpriţ 🙂 E biiiine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: